Irriterende eller ei: Musak er bakgrunnsmusikk som spilles i butikker, på spisesteder, i heiser og lignende, der poenget er å skape stemning uten å tiltrekke seg oppmerksomhet. Ordet har etymologisk bakgrunn fra det registrerte varemerket og selskapet Muzak, som er et system for avspilling av musikk via høyttaleranlegg. Ordet Muzak er trolig en sammentrukket form av «music» og varemerket «Kodak».
Fiffige fakta: Professor emeritus Even Ruud ved Universitetet i Oslo skriver at musak produseres og distribueres for å påvirke følelser og atferd, for eksempel ved å påvirke konsentrasjon, føre til avslapning, være distraherende eller begeistre. Musak i sin opprinnelige form er uten vokal og tekst og spilles ved lavt volum. Selskapet Muzak spesialkomponerte musikk til hjemmebruk, fabrikker, kontorer, restauranter, hoteller og lignende. I et program på NRK i 1970 uttrykte UiO-lektor og pianist Øyvind Eckhoff at han var kritisk til å bli «utsatt for stimuli uten å være bevisst hva som skjer med oss». I 2023 uttalte kafégjest Finn Ravndal til Tono at bakgrunnsmusikk i lokalet «gir meg energipåfyll og er noe som gjør det verdt å leve».
«Norske musikere er på offensiven mot musak. I siste nummer av musikktidsskriftet Ballade rykker en del av norsk musikklivs fremste representanter ut mot denne formen for bakgrunnsmusikk.» (VG, 1978)
«Jeg plukket fram Josh Rouses 1972 …, den var myk og behagelig på grensen til musak.» (Karl Ove Knausgård, «Min kamp 6», 2011)
Kilder: NAOB, Ordbøkene, Store norske leksikon og Tono.