For én gangs skyld tar vi med to ord i samme slengen, fordi de ofte blir brukt sammen som ett uttrykk. Disse ordene finnes ikke i bokmåls- eller nynorskordboka fra Språkrådet/Universitetet i Bergen, men vi finner dem begge (heldigvis!) i Det norske akademis ordbok (NAOB). Luftsuppe og venteboller er et spøkefullt uttrykk for en fiktiv rett når det ikke blir servert middag, eller et sarkastisk uttrykk for manglende servering. Uttrykket kan også brukes når man har brukt opp pengene sine og må leve på luftsuppe og venteboller til neste lønning. NAOB skriver ikke noe om opphavet til ordene, men Sagablott.no skriver at foreldre gjerne brukte dette uttrykket når barna kom hjem og forlangte middag: «Mor, hva er det til middag?» «Luftsuppe og venteboller!»
Fiffig fakta: Uttrykket brukes også i sammenhenger der det ikke er snakk om mat, for eksempel om politiske løfter som ikke blir innfridd.
«De skal spise surkål og skinkesteik til jul, om hun så må bruke halve desemberlønna og nøye seg med luftsuppe i hele januar.» (Tove Nilsen, «Den eneste broren», 2020)
«Regjeringen tror åpenbart at minstepensjonistene skal leve av luftsuppe og venteboller.» (Arbeiderbladet, 1988)
Kilder: NAOB og Sagablott.no.
Pingback: Babydoll